TIP: Pokud zkoušku úspěšně absolvujete, získáte celostátně uznávaný certifikát - osvědčení o profesní kvalifikaci, které má stejnou platnost jako např. výuční list. S osvědčením, že svou práci opravdu dobře umíte, máte výrazně větší šanci, že při dalším hledání práce uspějete! Více o zkouškách a certifikátu

Příště nezobrazovat

Tato profesní kvalifikace 65-007-H je součástí Národní soustavy kvalifikací (NSK)

Co potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?

  • Vyúčtování tržeb

    Kritéria hodnocení Ověření
    Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení
    Vyúčtovat bezchybně tržby Praktické předvedení
  • Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku

    Kritéria hodnocení Ověření
    Uvést hosty ke stolům Praktické předvedení
    Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů Praktické předvedení + slovní komunikace
    Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu Praktické předvedení + slovní komunikace
    Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce Slovní komunikace
  • Vyřizování objednávek hostů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Přijmout a vyřídit objednávku hosta - přesně a rychle Praktické předvedení s písemným záznamem
    Předat objednávku úseku výroby Praktické předvedení
    Převzít objednané pokrmy a nápoje Praktické předvedení
  • Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Sestavit jídelní (nápojový, nabídkový) lístek Praktické předvedení + písemně
    Sestavit menu pro danou příležitost Praktické předvedení + písemně
  • Inkasování plateb od hostů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provést vyúčtování s hostem - připravit a předložit účet Praktické předvedení + výpočet
    Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta Praktické předvedení + výpočet
    Využívat zúčtovací techniku Praktické předvedení
  • Příprava teplých nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Volit vhodné suroviny v požadovaném množství Praktické předvedení + slovně
    Připravovat teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku Praktické předvedení
    Používat adekvátní technologické vybavení a inventář Praktické předvedení
    Servírovat různé druhy nápojů podle jejich charakteru Praktické předvedení
  • Ošetřování a skladování nápojů

    Kritéria hodnocení Ověření
    Rozlišovat jednotlivé druhy teplých a studených nápojů Slovní vysvětlení
    Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů Slovní vysvětlení + praktické předvedení
    Používat adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů Praktické předvedení + slovní vysvětlení
  • Nakládání s inventářem

    Kritéria hodnocení Ověření
    Používat inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení
    Vést evidenci inventáře, vést záznamy o pohybu inventáře Písemně nebo slovně vysvětlit
    Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář Praktické předvedení
    Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu Praktické předvedení
    Ošetřovat a udržovat inventář Praktické předvedení
  • Skladování potravinářských surovin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Skladovat potraviny a nápoje podle hygienických norem Praktické předvedení
    Evidovat pohyb skladových zásob Písemně nebo na PC
    Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží Písemně
    Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží Praktické předvedení
    Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny Praktické předvedení
  • Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou

    Kritéria hodnocení Ověření
    Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy Praktické předvedení
    Používat vhodný inventář v souladu s jeho určením Praktické předvedení
    Komunikovat profesionálně s hostem Slovní komunikace
    Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky Praktické předvedení
  • Podávání pokrmů a nápojů hostům při bufetovém uspořádání

    Kritéria hodnocení Ověření
    Provádět servis pokrmů z nabídky Praktické předvedení
    Obsluhovat kvalitně, efektivně a dodržovat zásady techniky obsluhy Praktické předvedení
    Komunikovat s hostem a dodržovat profesní etiku Slovní komunikace
    Připravit nabídkový stůl, používat vhodný inventář Praktické předvedení
  • Obsluha zařízení v odbytovém středisku

    Kritéria hodnocení Ověření
    Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu Praktické předvedení
    Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky Praktické předvedení + slovně
    Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu Praktické předvedení
    Obsluhovat čisticí a mycí zařízení Praktické předvedení
    Obsluhovat chladicí a mrazicí zařízení Praktické předvedení
  • Obsluha výčepních zařízení

    Kritéria hodnocení Ověření
    Ošetřovat výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami Praktické předvedení
    Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo Praktické předvedení + slovně
  • Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích

    Kritéria hodnocení Ověření
    Příprava pracoviště na provoz - zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště Praktické předvedení
    Převzít úkoly podle pracovních plánů Praktické předvedení + slovně
    Dodržovat časovou posloupnost prací a dodržovat časový harmonogram Praktické předvedení
    Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu Praktické předvedení
    Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky Praktické předvedení
  • Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin

    Kritéria hodnocení Ověření
    Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností Praktické předvedení
    Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP Praktické předvedení + slovně
    Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád Praktické předvedení

Chci se nechat vyzkoušet

Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF

Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.

Zaregistrujte se zdarma

Kde se můžu nechat vyzkoušet?

Zobrazit všechny dostupné zkoušející (13)

Zdroj informací

narodni-kvalifikace.cz